Corona-update: jeugd mag tennissen

In deze moeilijke en bijzondere tijden zijn gelukkig ook lichtpuntjes te melden. Een positieve ontwikkeling is dat jeugd tot en met 18 jaar vanaf 29 april weer mag tennissen. Als IJTC proberen wij optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de regering, het RIVM en de KNLTB biedt. Hoe wij dat willen doen, leggen we uit in deze nieuwsbrief.

Tennisles

Het streven van IJTC en Breakpoint is om de tennislessen zo snel mogelijk te hervatten. Het liefst direct op woensdag 29 april. Over het opstarten van de lessen krijgen jongeren/ouders persoonlijk bericht van Breakpoint.

Bij het hervatten van de lessen wordt rekening gehouden met de voorwaarden die de regering, het RIVM en de KNLTB opleggen.Zo mogen jongeren tot 12 jaar ‘normaal’ tennissen. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen tennissen, maar móeten onderling 1,5 meter afstand houden. Beide leeftijdsgroepen mogen niet gemengd worden. 

De kantine en kleedkamers blijven gesloten. Het advies is om thuis naar het toilet te gaan. Kom maximaal 5 minuten voor het begin van de les naar het tennispark. Ga direct na afloop van de les naar huis. Het advies aan ouders is: kom niet binnen de hekken van het tennispark.

Niet-leden

Het is belangrijk dat de jeugd in beweging blijft. Premier Mark Rutte deed deze week een oproep aan verenigingen om ook niet-leden te laten sporten. Aan deze oproep geeft IJTC gehoor. 

Op dit moment denkt de Technische Commissie met Breakpoint na over welke mogelijkheden er zijn. Concrete besluiten zijn nog niet genomen. Wat wij willen moet immers ook mogelijk zijn met het aantal banen, de beschikbare tijd en de richtlijnen van het RIVM en de KNLTB.

Over twee mogelijkheden worden sterk nagedacht. Als eerste gaat het om het uitnodigen van vriendjes en vriendinnetjes van onze jeugdleden. Ten tweede wordt contact gezocht met scholen in IJsselmuiden om hun leerlingen te laten tennissen. Hoe dit er praktisch uit komt te zien, is nog onderwerp van gesprek.

Duidelijk is dat wij als IJTC deze kans willen benutten om de niet-tennissende jeugd kennis te laten met deze geweldige sport.

Vrij tennissen

Het uitgangspunt is dat het tennispark van IJTC tot 20 mei gesloten heeft. Tot deze datum heeft de regering de coronamaatregelen verlengd. Een onderdeel is dat sportclubs gesloten blijven. 

Wel zijn uitzonderingen mogelijk. Zo mogen jongeren tot en met 18 jaar tennissen. Voor jongeren tot en met 12 jaar gaat het om maximaal zes kinderen per baan. Jullie mogen NIET tennissen met iemand die ouder is. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar mogen samen tennissen, maar met niet meer dan vier spelers op een baan. Ook móeten jullie 1,5 meter uit elkaar blijven. De trainer zal hier ook uitleg over geven. Ons advies is: ga tennissen als je dat wilt, maar let goed op elkaar en houd je aan de regels! Dat is heel belangrijk voor de gezondheid van broertjes, zusjes, ouders en andere familieleden. 

Voorjaarscompetitie

De KNLTB heeft besloten om voorlopig niet te beginnen met de voorjaarscompetitie. Als de richtlijnen vanuit de regering het RIVM het toelaten, is het plan om in september de competitie te starten. Of dat ook gebeurt, blijft onzeker. Toch is het goed als leden die hebben aangegeven competitie te willen spelen naar hun beschikbaarheid in september en oktober kijken. Weet je nu al zeker dat je meerdere vrijdagen of zaterdagen niet kunt spelen? Laat dat weten aan de aanvoerder van jouw team!

IJTC Open

Maandenlang heeft de Technische Commissie de eerste editie van het IJTC Open voorbereid. Van 15 tot en met 20 juni zouden meerdere tennissers uit de regio naar ons tennispark komen voor het spelen van wedstrijden. Deze week heeft de TC besloten om de eerste editie uit te stellen tot 2021.

De voorbereiding is in de afgelopen weken ernstig verstoord. Daardoor is het onzeker of wij een eerste, gedegen editie van het IJTC Open kunnen houden. Daarnaast heeft de KNLTB alle toernooien tot en met 14 juni al afgelast. Ons toernooi zit letterlijk ‘op de wip’. Ook vinden wij het onverantwoord om in deze tijden tennissers uit de hele regio naar IJsselmuiden te laten komen. In onze gemeente zijn relatief veel besmettingen met het coronavirus.

Het uitstellen van het toernooi naar 2021 is een flinke domper voor de TC. Maar voor ons is ook duidelijk dat in deze periode gezondheid boven sport gaat.

Toekomst

Wanneer mogen we weer tennissen? Het is een vraag die bij veel leden op de lippen brandt. Het eerlijke antwoord is: geen idee. We weten niet hoe het virus zich blijft verspreiden. We weten niet of en hoe de maatregelen na 20 mei worden versoepeld. Duidelijk is dat wij als IJTC geen risico’s nemen en allen doet wat vanuit de regering, het RIVM en de KNLTB wordt toegestaan. Afwachten betekent niet stilzitten. De KNLTB is druk bezig met het bedenken van mogelijkheden en het opstellen van regels om te kunnen tennissen met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Daarover kun je meer lezen in dit verhaal.